Edelweiss (v.a. 1935)


Synoniem: Edelweisz


Bestand tegen koude en ziekte

Edelweiss is een wit komkommer ras, waarbij het Duitse ‘weiss’ naar de kleur verwijst. Het ras werd net als Albaster Lange Witte en Aurea in broeibakken geteeld, onder platglas. Witte komkommer rassen hebben het voordeel dat ze lagere temperaturen kunnen verdragen dan de gele of groene typen. Bovendien worden ze minder snel aangetast door ziekten.Raskenmerken

Edelweiss is door RijkZwaan ontwikkeld vanuit een kruising tussen de Westlandsche Halflange Witte en Alabaster Lange Witte. Het ras stond vermeld in de Beschrijvende Rassenlijst van 1943, maar het kwam al tussen 1935 en 1937 op de markt. Het is een zogenaamd Halflang ras maar heeft wel langere vruchten dan zijn ouder Westlandsche Halflange Witte en heeft korte hals. Er is weinig zaadvorming in de vruchten. Het gewas is grof en productief, dat minder gesnoeid hoeft te worden dan andere witte rassen. Van de afbeeldingen is alleen de eerste van Edelweiss zelf; de andere zijn van de kortere kruisingsouder Westlandsche Halflange Witte.

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Witte komkommer
Zaaitijd April
Groei Middellange plant: aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)