Albaster Lange Witte (v.a. 1903)


Synoniemen: Albaster Lange Witte, Alabaster Lange Witte


Teelt in broeibakken

De Albaster Verbeterde Witte is een witte komkommer die in broeibakken onder platglas werd geteeld. Dit hield in dat het gewas horizontaal onder een lage glasplaat groeide, waarbij vaak paardenmest op de grond als broeimateriaal werd gebruikt, en er zo een gunstige groeiomgeving voor de plant werd gecreëerd. Vanaf 1950 werd het areaal platglas in Nederland steeds kleiner, doordat er in de loop van de 20e eeuw steeds meer hogere kassen kwamen.Lange vruchten

De eerste vermelding van Alvast Verbeterde Witte is al te vinden in 1903 in de kwekerscatalogus van Groenewegen & Co. te Amsterdam. Ook stond het ras in de 1e Beschrijvende Rassenlijst van 1943, waar deze komkommer als volgt werd beschreven: “Lange zware vruchten, doch meestal niet zeer veel. Goede vorm. Willige groeier.” Albaster Verbeterde Witte kan als wit komkommerras beter lagere temperaturen verdragen dan de gele of groene typen en wordt minder snel aangetast door ziekten. De vruchten kunnen indrukwekkend lang worden; rond de 50 à 55 cm, met een aardige dikte van 8 cm.

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Witte komkommer
Zaaitijd April
Groei Middellange plant: aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)