• Granen

Erfgoedrassen: eetbare historie

Hoe zagen aubergines er vroeger uit? Hoe smaakten erwten honderd jaar geleden? Erfgoedrassen zijn de oude plantenrassen die door onze voorouders zijn geteeld, gekoesterd en bewaard; ons Nederlands Bio-Cultureel Erfgoed. Dit is eetbare historie!

De meeste erfgoedrassen zitten in de genenbank collectie. Er zijn echter ook nog een aantal die we missen, waaronder de Most Wanted top 5. Kijk hier voor de gehele lijst van missende erfgoedrassen.

Erfgoedrassen met eigen ogen zien? Dit jaar staan een tiental erfgoedrassen die in de genenbank zijn geconserveerd op het veld in de historische moestuin De Ommuurde Tuin in Renkum. Geopend op woensdag en zaterdag.

Erfgoedrassen hebben hun eigen verhalen en geschiedenis. Ze worden soms al eeuwenlang gekweekt en kunnen een belangrijk onderdeel zijn van culturele identiteit van gemeenschappen en van agrarische en culinaire tradities. Op deze website delen we de verhalen over onze erfgoedrassen en kun je een deel van deze rassen bestellen via  zaadhandelaren en de erfgoedrassen webshop.