Aurea (v.a. 1936)


Groeiend onder platglas

Het komkommerras Aurea was een selectie uit de kruising tussen Amsterdamse Lange Gele en Lentsche Halflange Gele. Gele komkommer rassen, zoals Aurea en kruisingsouders, waren beter bestand tegen lage temperaturen. Hierom werd er voornamelijk in platglas geteeld, ook wel eenruiters of Lentse ramen genoemd. De plant groeit dan liggend over de grond. Aan het begin van de rijping is de vrucht lichtgeel, en heeft wat wratjes. Het gewas werd als groeikrachtig bevonden en geeft een goede komkommer productie.Herkomst

Dit ras was in 1936 geïntroduceerd door het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Rond de tijd dat Aurea op de markt kwam, introduceerde Rijk Zwaan ook andere komkommer rassen, zoals Edelweiss. Aurea stond vermeld in de Beschrijving van Groenterassen van 1943. Hierin werd beschreven hoe dit ras halflang is en zit "in zwaarte tusschen Amsterdamsche Lange Gele en Lentsche Halflange Gele".

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Gele komkommer
Zaaitijd April
Groeivorm Korte plant: aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)