Aurea (v.a. 1936)


Groeiend onder platglas

Het komkommer ras Aurea was een selectie uit de kruising tussen Amsterdamse Lange Gele en Lentsche Halflange Gele. Gele komkommer rassen, zoals Aurea en kruisingsouders, waren beter bestand tegen lage temperaturen. Hierom werd er voornamelijk in platglas geteeld, ookwel eenruiters of Lentse ramen genoemd. De plant groeit dan liggend over de grond.

Dit ras was in 1936 geïntroduceerd door het zaadveredelingsbedrijf RijkZwaan. Rond de tijd dat Aurea op de markt kwam, introduceerde RijkZwaan ook andere komkommer rassen, zoals Edelweiss.Uiterlijke kenmerken

Aurea stond vermeld in de Beschrijving van Groenterassen van 1943. Hierin werd beschreven hoe dit ras halflang is en 'in zwaarte tusschen Amsterdamsche Lange Gele en Lentsche Halflange Gele.'

Aan het begin van de rijping is de vrucht lichtgeel, en heeft wat wratjes. Het gewas werd als groeikrachtig bevonden en geeft een goede komkommer productie.

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Gele komkommer
Zaaitijd April
Groeivorm Korte plant: aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)