Over Erfgoedrassen

Over Erfgoedrassen

Erfgoedrassen is een project van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) om oude Nederlandse voedselrassen te behouden en opnieuw onder de aandacht te brengen van hobbytelers. Op deze website geven we informatie over onze erfgoedrassen en kunnen particulieren een deel van deze rassen bestellen via de webshop. Heeft u vragen over Erfgoedrassen? Neem dan contact op met het CGN.

Oranje lijst en Erfgoedrassen

De Oranje Lijst is een overzicht van alle rassen die ruwweg tussen 1850 en 1950 in Nederland zijn verbouwd. Deze oude rassen zijn vaak gebruikt voor het maken van kruisingen en selecties, waarmee het eigenlijk de "voorouders" van ons huidige voedselassortiment zijn. Binnen de Oranje Lijst zijn er rassen geselecteerd die belangrijk zijn geweest voor de groenenteelt in Nederland en/of een bijzonder verhaal hebben; de Erfgoedrassen. Deze rassen kunnen worden beschouwd als Nederlands levend erfgoed en weerspiegelen de diversiteit in gewassen zoals deze vroeger was. Het CGN streeft ernaar om deze erfgoedrassen te behouden, informatie over de rassen te geven via onze website en ze toegankelijk te maken voor het algemene publiek. Op deze manier kunt oude rassen van diverse gewassen groeien en bijdragen aan het 'levend houden' van Erfgoedrassen.

Zaadmonsters uit de reguliere collecties van het CGN worden alleen beschikbaar gesteld aan gebruikers die werkzaam zijn op het gebied van veredeling, onderzoek en/of educatie. Voor particulieren zijn zaadmonsters van erfgoedrassen beschikbaar gesteld via de website van het project Erfgoedrassen, waar u meer informatie vindt over de rassen en een aantal rassen kunt bestellen. Jaarlijks probeert het CGN een aantal erfgoedrassen te vermeerderen zodat het aanbod in de komende jaren kan uitbreiden. Het assortiment dat wordt aangeboden via de website van Erfgoedrassen kan deels overlappen met rassen die via de reguliere zaadhandel te verkrijgen zijn.