Toegankelijkheid oude rassen

Erfgoedrassen en hun verhalen willen we bewaren. Als Nederlandse genenbank slaat het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) de zaden op in vriezers, zodat deze zaden nog vele jaren kunnen overleven. Maar het is natuurlijk ook waardevol om dit materiaal echt te kunnen zien, om de zaadjes te kunnen planten, het plantje te zien groeien en zelf te proeven van erfgoedrassen.

Hoe kom ik aan erfgoedrassen?

De erfgoedrassenlijst laat een overzicht zien van een selectie van oude rassen die in Nederland zijn geteeld, hier van belang zijn geweest of een interessant verhaal hebben. Er zijn verschillende zaadhandelaren die een deel van deze oude rassen aanbieden, met onderaan deze pagina de aanbieders die bij ons bekend is. Als je op zoek bent naar specifieke oude rassen, kun je hier kijken of ze te verkrijgen zijn.

Erfgoedrassen zijn echter niet altijd via de reguliere zaadhandel beschikbaar. Omdat CGN de toegang tot erfgoedrassen zoveel als mogelijk wil garanderen, biedt de erfgoedrassen webshop dan mogelijk een alternatief. Maar let op: de wereld van zaadhandel is dynamisch en soms kan het zijn dat er enige overlap zit in het aanbod op deze webshop en de zaadhandel. Jaarlijks worden een aantal erfgoedrassen vermeerderd door het CGN, zodat het aanbod in de komende jaren kan uitbreiden. Op deze manier werken we eraan om ons Bio-Cultureel Erfgoed te behouden en toegankelijk te maken.

De aanbieders op een rijtje


      Staat er een zaadhandelaar van oude Nederlandse groenterassen van de erfgoedrassenlijst hier niet tussen? Laat het ons weten!