Halflange Groene (v.a. 1938)


Synoniem: Selectie uit Telegraph


Geselecteerd uit Improved Telegraph

Halflange Groene is een groen komkommerras, dat is geselecteerd uit Improved Telegraph, in Nederland “Telegraaf” genoemd. Het ras is door het bedrijf A. Vogelaar uit Poeldijk geïntroduceerd en werd in de rassenlijst van 1953 voor het eerst opgenomen onder de naam Verbeterde Halflange Groene. Echter stond dit ras al in 1938 vermeld in kwekerscatalogus van Nunhem's Zaden te Haelen.Gevoelige groentjes

Halflange Groene was een van de eerste groene komkommers die in Nederland werd geteeld, en stonden net als de witte en gele typen in broeibakken. Echter waren de groene komkommers minder bestand tegen koude en ziekten. Groene platglas komkommers reageren volgens de rassenlijst van 1955 zeer sterk op uitwendige omstandigheden, zoals grondsoort, bemesting, snoei, luchten, schermen, enz. Eenzelfde selectie kan het daardoor in de ene tuin goed doen en op de andere minder goed. Verder genoemde kenmerken uit de oude rassenlijsten zijn zeer productief, de vruchtkleur is zachtgroen, en maakt wat minder zware en kortere vruchten dan andere selecties uit Improved Telegraph.

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Groene komkommer
Zaaitijd April
Groei Lange plant: aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)