Lange Gele Tros (v.a. 1876)


Een vrucht met een bittertje

De Lange Gele Tros is een historisch komkommerras dat al in 1876 werd vermeld in de kwekerscatalogus van Sluis & Groot te Enkhuizen. Desondanks kent de gele komkommer al een veel langere teeltgeschiedenis in Nederland en omringende landen, waarin deze al rond 1500 werd verbouwd. De heldergele Lange Gele Tros heeft een licht bittertje, zoals typerend was voor komkommers die vóór 1960 op de markt kwamen. Pas na dit jaartal werd de bittere smaak uit komkommers veredeld.Voor de volle grond

De vorm van de Lange Gele Tros doet denken aan een zeppelin, met gedurende de groei soms een taille in het midden. De schil is wat wrattig, met kleine zwarte haartjes. Deze vallen eraf na verdere rijping, waarna de schil fel oranje wordt. De vrucht heeft een lengte van 25 tot 40cm en een doorsnee van 8 tot 9cm. Deze gele komkommer kan in de kas worden verbouwd, maar kan ook prima buiten staan; van oorsprong werd dit robuuste ras altijd buiten in de volle grond geteeld.

Teeltspecificaties

Teelt Kas of buiten
Type Gele komkommer
Zaaitijd April
Groei Lange plant: aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)