Venlo'er Export (1910 - 1933)


Synoniemen: Venlosche Export, Venlose Export, Venlosche Nietplekkers


Ruige augurken

Vroeger werd in Limburg veel het oude augurkenras 'Oude Venlose' geteeld, een matig ruige augurk. De term ‘ruige’ augurken duidt op de textuur van de augurk, met een oneffen, ruwe of hobbelige structuur. De gladdere augurken zoals we die nu kennen kwamen pas na veredeling, om bij vervoer van de augurken minder last te hebben van kneuzing van de oneffen textuur die voor zwarte plekken kon zorgen.

Vruchten onder vuur

Een nadeel van de Oude Venlose was dat deze zeer vatbaar was voor de schimmelziekte vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum). In de jaren tussen 1910 en 1920 is men daarom overgegaan op de Venlo’er Export, afkomstig uit Duitsland. Dit ras heeft een gladde vrucht, en was minder gevoelig voor vruchtvuur. Dit ras is de kruisingsouder geworden voor verschillende augurkenselecties, zoals de Baarlosche Nietplekker, die nog aanzienlijk minder vatbaar waren voor het “plekken” (een andere term voor vruchtvuur). De veredelaar J.H. Tercken uit Baarlo heeft op het gebied van augurkveredeling voor resistentie tegen vruchtvuur veel werk verricht, en zo ook vanuit de Venlo'er Export selecties gemaakt voor resistentie tegen deze schimmelziekte.Fijne en grove pluk

De Venlo’er Export geeft groene vruchten, die lang, slank en glad zijn. De vruchten hebben lichte behaaring. Het is een vroeg ras, speciaal voor de fijne pluk (waarbij de jonge, kleinere vruchten worden geplukt), maar is ook voor de grove pluk (het plukken van vruchten in een later rijping stadium) te gebruiken. Bij rijping wordt de vrucht oranje, zoals op de tweede afbeelding is te zien.

Teeltspecificaties

Teelt Bak of volle grond
Type Augurk met haren en stekels
Zaaitijd April
Groei Plant aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)