Romaine Blonde Maraîchère (v.a. 1850)


Synoniemen: Gelber Pariser Selbstschliessender, White Market, White Paris, Blanke Zelfsluitende, Green Cos, Blanke, Cos Barr's Early Perfection, Cos Champion White, Cos Goliath White, Cos Hardy Green Winter (etc.)


Hitte bestendig

De bindsla Romaine Blonde Maraîchère heeft geelgroen blad met een redelijk malse structuur. Het is een hittebestendig slaras dat in de zomer en herfst kan worden geoogst bij een open teelt. Bindsla werd al 4000 jaar geleden door de Egyptenaren gecultiveerd, en is voor lange tijd voornamelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld. Pas later werd Europa verrijkt met dit slatype. Zo stond vanaf 1850 het ras vermeld in de kwekerscatalogi van Groenewegen & Co., in Amsterdam.Uiterlijke eigenschappen

Deze sla heeft smalle bladertoppen die naar binnen vouwen en de stevige kop omsluiten. Veel variatie
kan worden gezien in de grootte van de plant en de neiging tot schieten (bloemknoppen aanmaken). Er kan veel gelijkenis worden gezien met de Romaine Ballon de Bougival. Echter zijn de bladeren van Romaine Blonde Maraîchère glimmender en langer. Dit slatype is vrij gevoelig voor tipburn en het slamozaïkvirus. Romaine Blonde Maraîchère is al heel lang populair om te kweken, waardoor er zoveel verschillende synoniemen zijn waar dit ras onder bekend staat.

Door genoeg te bewateren tijdens de groei kan worden voorkomen dat de sla te snel doorschiet. De goede smaak van de bladeren maakt dat deze sla rauw kan worden gebruikt in salades, maar ook gestoofd worden geconsumeerd.

Teeltspecificaties

Teelt Volle grond
Type Bindsla
Zaaitijd Maart t/m juni (maart/begin april onder glas voorzaaien en na 3-4 weken uitplanten).
Plantafstand 30-40 cm
Oogsttijd Vanaf juni t/m oktober. Oogst wanneer de krop vast aanvoelt, of pluk van buitenaf de bladeren naar behoefte.