Eminent (1908 - 1965)


Synoniemen: Meteor, Petit Provençal, Provençaalse, Kleine Rheinländerin, Matador, Pannevis’ Extra, Piccolo Provenzale (etc.)


Een erwt van vele landen

Eminent is een stamdoperwt die is ontstaan uit een kruising tussen Pilot en Gem in 1908 in Engeland. Zoals uit het aantal synoniemen te zien is, heeft het erwtenras zijn weg gevonden in verschillende landen. In Nederland is het in 1938 in de handel gebracht door Zwaan & van der Molen in Voorburg. Eminent heeft in Nederland van 1943 tot midden 60er jaren op de Nederlandse rassenlijst voor Groentegewassen gestaan.Vroeg en rijk

Het gewas is kort (~50 cm) en vroeg, overwegend eenpeulig, die 8-9 cm lang zijn met 7-9 grote erwten. De peulen en erwten van Eminent lijken sterk op Kelvedon Wonder, een ander oud erwtenras. Eminent werd voornamelijk in Venlo en omgeving gebruikt als voorteelt van augurken als conservenras. Het werd ook op andere plaatsen geteeld voor vers gebruik. In de Beschrijvende Rassenlijst van 1943 werd de oogst beschreven als ‘vroeg en rijk’. Eminent kan niet goed tegen vorst.

Teeltspecificaties

Type Stamdoperwt
Groeiwijze Kortstro, stam
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Lichtgroen, rond
Zaaitijd Maart (of voor winterteelt zaaien in september tot in de winter)
Oogst Onrijpe doperwt