Boordevol (1917 - 1957)


Een erwt uit Nunhem

Boordevol ontstaan uit een kruising tussen Belle de Chatenay en het erwtenras Lentedopper. In 1917 werd deze kruising gemaakt door het groenteselectiebedrijf Nunhem, dat in 1916 was opgericht door Herman Meddens, afkomstig van een welgestelde textielfamilie in Rotterdam. Ruim 100 jaar later is het nog steeds een veredelingsbedrijf dat in het Limburgse Nunhems opereert.

In blik

Boordevol stond in de eerste prijscourant van de “Zaaizaadvereeniging Nunhem” als nieuwe aanwinst. Het ras heeft op de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen gestaan van 1943 – 1957. Het is een productieve erwt, en werd vooral in de beginjaren van dit ras gebruikt in de conservenindustrie. Later werd het ook aangeprezen voor de particulier voor in de moestuin en was geschikt voor de weck.Hoe groeit dit ras?

Toen Boordevol in 2022 bij het CGN op het veld stond, werd het gewas van Boordevol lang (1,40 meter) met peulen van 8 cm. Dit komt echter niet geheel overeen met de beschrijving in de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen uit 1943; hierin werd gesproken over een gewas van 1 meter en peulen van 9 à 10 cm lang. Het krombek type, de mate van kromming, de tweepeuligheid en het aantal erwten per peul (9 stuks) komen wel overeen.Deze variatie in oude beschrijvingen en meer recentere observaties aan het ras kunnen komen door de omstandigheden waarin een plant groeit; dit is bepalend voor hoe hoog het gewas kan worden en de peullengte. Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat de zaden onder een verkeerde rasnaam zijn bewaard of doorgeven.

Teeltspecificaties

Type Rijsdoperwt
Groeiwijze Langstro, halfhoog
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Lichtgrijsgroen, rond
Zaaitijd Maart
Oogst Onrijpe doperwt