Kleine Groene Scherpe (1874 - 1925)


Synoniemen: Scherpe Kleine Groene, Vert Petit de Paris, Kleine Scherpe Hollandsche, Scherpe Veensche


Historisch ras

De augurk Kleine Groene Scherpe is een historisch ras, dat al in 1874 bekend was. Al van vroeger uit werd het met name door particulieren geteeld en niet grootschalig. Omstreeks 1925 heeft dit ras voorgoed zijn plaats moeten afstaan aan de Venlo’er Export en de hieruit ontstane selecties.Betekenissen van de naam

De namen van dit ras geven wat weg van het uiterlijk en voornaamste plek van cultivering. De verwijzing naar ‘scherpe’ in zijn namen verwijst naar de wrattige, groene vruchten. Er is laten veredeld op augurken met een gladdere huid, omdat de stekeltjes van de oudere augurken tijdens het vervoer makkelijk kneuzen en er zwarte wondjes kunnen ontstaan. Het synoniem ‘Scherpe Veensche’ verraad dat de augurk voornamelijk in de Venen geteeld, rondom Utrecht.

Bittertje

Dit oude ras komt nog van voordat de bitterheid uit de komkommers en augurken was veredeld. Oude rassen die van vóór 1960 stammen hebben een stuk bitterdere smaak dan zoals we ze nu kennen, wat ook in de vrucht van de Kleine Groene Scherpe kan worden geproefd.

Teeltspecificaties

Teelt Bak of volle grond
Type Augurk met haren en stekels
Zaaitijd April
Groei Plant aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)