Erwt - Venlose Lage

Synoniemen: Venlosche Lage, Venlose Lage Gele

Venlose Lage is een vroege erwt met stevige, gedrongen groei van 30-60 cm hoog. De peulen zijn matig groot (6 cm), recht met stompe punt met 6 erwten. Het werd beschreven als tweepeulig, maar op het veld in 2022 kwamen vooral planten met één peul per knoop voor. Bij vochtig en koud weer gedurende de bloei kan het aanzienlijk langer duren voordat er peulen uitgroeien en er rijping plaatsvindt. Het ras stond op de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen van 1943 tot 1963. De Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen uit 1955 beoordeelt de consumptiekwaliteit als goed. Matig gevoelig voor nachtvorst en vatbaar voor voetziekte.

Venlose Lage werd vroeger in de omgeving van Venlo als bijzonder rijk-dragende stamerwt veel geteeld. In West-Brabant werd het volvelds voor de fabriek geteeld en is een van de eerste conservenrassen.

Venlose Lage komt uit de collectie van het voormalige Stichting voor Plantenveredeling, die het in de 1940’s gekregen heeft van de toenmalige Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Groenten, nu NAK tuinbouw.

Teeltspecificaties

Type Stamdoperwt
Groeiwijze Kortstro, stam
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Geel, rond
Zaaitijd Maart
Oogst Onrijpe doperwt