Veldsla erfgoedrassen

Coquille de Louviers, Gelber Nüssler, Groote Noord Hollandsche, Verte de Cambrai, Verte d'Etampes en Volhartige. Hier lees je over hun historie, gebruik en teeltwijze.


Coquille de Louviers

Ten noorden van Parijs, in het tuinbouwgebied Pontoise, werd het veldslaras Coquille de Louviers veel geteeld. Coquille de Louviers is smakelijk als salade plant. Het heeft opvallend kleine blaadjes, afgeronde bladvorm en een diepgroene kleur. Het een redelijk koudebestendig ras. Veldsla zal na de winter gaan bloeien. Deze bloemen, die in het voorjaar tevoorschijn komen, zijn ook eetbaar.Gelber Nüssler

Deze veldsla heeft lichtgroene, zelfs beschreven als ‘goudachtige’, blaadjes in een rozetje met milde smaak. Nüssler is de naam voor veldsla in het Duitssprekende deel van Zwitserland. Veldsla was vorige eeuw in Duitsland populair vanwege de nootachtige smaak en werd daar ook wel 'Nußsalat' genoemd; notensalade.

Veldsla kan als plantje in zijn geheel worden geoogst, maar je kan er langer plezier van hebben wanneer af en toe de blaadjes worden geoogst. Deze vorm van oogst zou dan gedurende de hele winter kunnen, met de winterhardheid van Gelber Nüssler. Door in de herfst te zaaien, kan deze veldsla als opvolging van andere gewassen in de tuin dienen. Zaaien in de zomer heeft geen zin; de zaadjes zullen bij te hoge temperaturen niet gaan kiemen.

Verte de Cambrai

Verte de Cambrai is vooral in Noord-Frankrijk populair geweest. Het zou al rond 1810 op de markt zijn en heeft een goede vorstbestendigheid en resistentie tegen meeldauw. Door deze veldsla dicht tegen elkaar te zaaien en jong te oogsten, kan het zogenaamde ‘broeivet’ worden geoogst. Dit is het jonge blad van veldsla dat extra mals en rijk smaakt.


Verte d'Etampes

De Verte d’Etampes is wat wilder van groei en laat minder de rozetvorm zien die bij andere veldsla typerend is. De bladeren worden donkergroen en hebben een mooie glans.Groote Noord Hollandsche

Synoniemen: Noord-hollandsche Groote, a Grosse Graine, a Grosse Graine de Hollande, Breedblad Noordhollandse, D'olanda a Seme Grosso, Hazenoren, Holländischer Breitblättriger, Hollands Breedblad

De Groote Noord Hollandse heeft donkergroen blad met langwerpige vorm. Dit veldslaras is een snellere groeier dan de meeste kleinbladige typen. De blaadjes staan plat tot half opgericht. Bij teelt onder glas is er voldoende winterhardheid, maar in openteelt zou de winter wat teveel zijn voor deze veldsla.

Volhartige

Synoniemen: Volhart, Volhart Groene, Dunkelgrüner Vollherziger, Verte a Coeur Plein, Mache Verte a Coeur Plein

Volhartige houdt zich goed staande in koude omstandigheden. Dit ras kan in de vollegrond overwinteren en staat liever niet in de kas. Het is een kleinbladig ras met veel korte blaadjes. Het voordeel van winterhardheid betekend wel dat de opbrengst minder hoog is.

Algemene teeltspecificaties voor veldsla

Teelt Volle grond
Type Veldsla
Zaaitijd Februari & maart; augustus & september
Plantafstand 5-10 cm
Oogsttijd 9 weken na zaaien, oogst tot de plant in bloei schiet