Prince Albert (<1837)


Synoniemen: Eerste Vroege Mei, Meidoppers, Amsterdamse, Vroege Veense


Ver verleden

De Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen van 1948 meldt dat Vroege Mei onder de naam Early May al voor 1837 in Engeland werd geteeld, met Early Kent als synoniem. Een andere bron vermoedt dat Prince Albert een selectie van Early Kent is, dat in Engeland in 1842 op de markt is gebracht. Hoe het ook zei, het is een oud ras, wat zich wijd verspreid heeft in diverse Europese landen, waarbij verschillende selecties zijn ontstaan. Dit betekend dat er verschillende Meidoppers en Prince Alberts kunnen zijn die net wat kunnen variƫren van elkaar in vroegte, hoogte, een- of tweepeuligheid en peullengte.De hoogte in

De selectie van Prince Albert die het CGN in de collectie heeft werd in 2022 op het veld 140 cm hoog. Tijdens de groei kan deze rijsdoperwt daarom wel wat ondersteuning gebruiken. Het is een erg vroeg en productief ras met zoete erwtjes.

De peulen zijn wat kleiner t.o.v. van andere erwten met een lengte van 6 cm, en met in de peul 6-8 redelijk kleine erwten per peul. Prince Albert wil liever geen nachtvorst en is vatbaar voor voetziekte en Amerikaanse vaatziekte.

Teeltspecificaties

Type Rijsdoperwt
Groeiwijze Langstro, rijs
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Geel, rond
Zaaitijd Maart
Oogst Onrijpe doperwt