Marne (v.a. 1930)


Veredeld door Hijlkema

Marne is een pluimhaver en is ontstaan uit een kruising tussen de oude haverrassen Echo en Adelaar. Deze kruising was in 1930 door P.J. Hijlkema gemaakt, te Mensingeweer. Hijlkema was een boer in Noord-Groningen en begon hobbymatig gewassen te veredelen vanaf 1916. Hij experimenteerde met erwten, vezelvlas, gerst en haver. Rond 1925 bracht hij al enkele goede nieuwe haverrassen op de markt en 5 jaar later ontwikkelde hij het haverras Marne.Verovering van het haverareaal

In 1946 werd Marne op de Nederlandse markt geïntroduceerd en werd in korte tijd een waar succes. In 1947 werd het ras nog op 3% van het haverareaal in Nederland ingezet, maar dit steeg naar een forse 63% in 1953. Van de 156.000 ha aan haver, stond op een indrukwekkende 98.280 ha Marne te pronken. Deze haver kon het in productie en kwaliteit opnemen tegen de buitenlandse haverrassen, wat niet vaak lukte voor andere Nederlandse haverrassen.

Marne geeft een bladrijk gewas, met middelmatige lengte en stevigheid. Het loof kan als voederstro worden gebruikt en de goed gevulde korrels zijn van goede kwaliteit.

Teeltspecificaties

Graansoort Haver
Type en groeiwijze Witte Haver (legering gevoelig)
Korrelkleur en vorm Witte, goedgevulde korrel
Lengte 0.7 - 0.9 meter
Zaaitijd Maart
Oogst Rond augustus, na afrijping korrel