Mansholt's Kortstro Schokkererwt (1905 - 1942)


Geselecteerd door Mansholt

In 1905 selecteerde R.J. Mansholt uit het Groningse Westpolder deze schokker uit Harrison’s Glory. Mansholt’s Kortstro Schokkererwt heeft van 1924 tot 1942 op de Beschrijvende rassenlijst voor Landbouwgewassen gestaan en is lang het meest geteelde schokkerras geweest. Daarbij heeft dit ras samen met zijn voorouder Harrison’s Glory het fundament gevormd voor de schokkerveredeling in Nederland. Binnen de veredeling was er vooral focus op het verkrijgen van een ras dat vrij was van zogenaamde springers (ook wel uitlopers of vliegers genoemd; planten met langer stro). Daarbij werd er geprobeerd minder hoekige zaden te krijgen; ronde zaden waren meer gewenst.

Verdrongen door Zelka

Door C. Koopman is de Mansholt’s Kortstro Schokkererwt gekruist met de gele krombek, waaruit het ras Zelka was verkregen. Hierbij is te zien hoe door veredeling rondere zaden binnen de schokkers werd verkregen; de zaden van Zelka zijn een stuk ronder dan haar voorgangers. Zelka heeft de plaats ingenomen van Mansholt’s Kortstro Schokkererwt, die vanaf 1943 niet meer op de rassenlijst stond. Sindsdien werd Zelka als enige schokkererwt op de rassenlijst genoemd.Groeiwijze

Het gewas van Mansholt’s Kortstro Schokkererwt bereikte op het veld in 2022 een hoogte van 85 cm, en gaf grote, talrijke en forse peulen van ongeveer 8 cm.

Teeltspecificaties

Type Schokkererwt, Kapucijner
Groeiwijze Stam
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Grauwbruin, gekreukt
Zaaitijd Maart
Oogst Zaden in rijp stadium