Langendijker Vroege Witte (v.a. 1800)


Synoniemen: Langedijker Vroege Witte, Suikerwitte, Poepewitte, Vroege Witte


Zware jongens

Langendijker Vroege Witte is het vroeg witte koolras waarvan de kool een indrukwekkende 5 kg zwaar kan worden. De naam Langendijker komt van de regio waar dit ras veel werd geteeld. Door de geschikte grond van lichte zeeklei en het milde kustklimaat werd Langedijk (West-Friesland) het middelpunt van kolenteelt.

Poepewitte

In 1904 vond zaadhandel Jacob Jong in Duitsland een kool die in Langedijk nog onbekend was en noemde deze Langedijker Vroege Witte. Het werd in West-Friesland Pepewitte genoemd. Een ander merkwaardig synoniem voor dit witte kool ras is Poepewitte. Het zou van het Duitse Bube (jongen, boer) kunnen komen. Of misschien kan het te maken hebben met de eerste zuurkoolfabrikanten uit Duitsland die in Westfriesland ‘Poepe’ genoemd werden, of doordat ‘poep’ een naam was voor Duitse ‘kassiesventers’, West-Fries voor marskramers. Vroeger werden groentezaden vaak verkocht door marskramers. Waar de oorsprong ook ligt, vermakelijk is de naam wel.De vroegste Langedijker

Langedijker Vroege Witte kan worden teruggevonden in de Nederlandse Rassenlijst voor Groentegewassen van 1943 en stond in de decennia die volgden, tot 1982, met verschillende selecties in de rassenlijst. De eerste meldingen van handel in koolzaad (waaronder Langedijker Vroege Witte) dateren al van een stuk vroeger, al rond 1800. Van de vele Langedijker koolrassen is deze de vroegste; zaaien gebeurt vanaf februari en oogsten in juli of augustus.

Teeltspecificaties

Kooltype Witte kool
Teelt Volle grond
Zaaitijd Februari, maart
Plantafstand 60-70 cm
Oogsttijd Midden juli