Grijze Roodbloeiende (v.a. 1876)


Synoniemen: Grijze, Gewone Grijze


Een rijzende stampeul

De Grijze Roodbloeiende is een late stampeul. Een ‘stam’ peul suggereerd dat het gewas laag blijft en er doorgaans geen ondersteuning tegen omvallen nodig is. Echter wordt de Grijze Roodbloeiende ongeveer een meter hoog, wat het meer een rijspeul maakt en waarbij ondersteuning tijdens de groei aan te raden is. Het ras is overwegend tweepeulig, met licht gebogen peultjes die zo’n 8 cm lang worden en met een stompe top. Rijpe zaden zijn rond, gedeukt en blauwgrijs gespikkeld. De peultjes van de Grijze hebben een goede consumptiekwaliteit; na koken blijft de peul knapperig en is ietwat zurig. Al vanaf 1876 is de Grijze Roodbloeiende terug te vinden in de kwekerscatalogi van Sluis & Groot
te Enkhuizen.Geen vliesje, geen vogelvraat

Het fijne aan de Grijze Roodbloeiende is dat er geen vlies aan de binnenkant van de peul ontwikkeld wanneer deze wat langer hangen. Dat is handig, want dan hoeven de peulen niet perse op tijd geplukt te worden. Nog een voordeel van deze peul is dat vogels er minder door worden aangetrokken en de paarsrode bloemen een hoge sierwaarde hebben.


Zaaien kan onder glas vanaf jan-feb, of buiten vanaf maart-mei. Oogsten kan in juni-juli. Een 2e ronde is ook mogelijk; dan kunnen de erwten nog een keer gezaaid worden rond half juni.

Teeltspecificaties

Type Stam- of rijspeul
Groeiwijze Stam/rijs
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Groot, blauwgrijs, rond en gekreukt
Zaaitijd Maart (evt. tweede keer in juni)
Oogst Juni-juli, onrijpe doperwt