Giant


Koffiesurrogaat

De haverwortel werd al in de 16e eeuw in Midden-Europa verbouwd. In tijden van schaarste werden gebrande haverwortels gebruikt als koffiesurrogaat. Door plantendelen - zoals de wortel van de haverwortel - te roosteren werd de koffiesmaak nagebootst. Dit kon ook worden gedaan met andere gewassen, zoals cichorei en tulpenbollen.

Toepassingen van wortel en blad

De wortels van de haverwortel zijn wat meer vertakt dan die van de schorseneer, maar beide hebben ze een smaak die doet denken aan asperge en oesters. De wortelen kunnen worden gekookt in water, waarna deze kan worden geschild. Op deze manier heb je minder last van de plakkerige vloeistof die uit de rauwe wortel vrijkomt, waar de naam keukenmeidenverdriet vandaan komt. Ook de schorseneer kent deze bijnaam. Naast de wortel zijn de bladeren te gebruiken, waarbij ze als spinazie kunnen worden toegepast in gerechten.Paarse Morgenster

Dit winterharde gewas kan tussen maart en mei worden gezaaid, en kan dan worden geoogst van oktober tot februari. De sierlijke paarse bloemen doen de bijnaam Paarse Morgenster eer aan, met het openen van de bloem enkel in de ochtend.

Teeltspecificaties

Teelt Volle grond
Zaaitijd Maart t/m mei
Plantafstand 10-30 cm
Oogst November t/m februari