Concurrent (1921 - 1952)


Friese oorsprong

In Nederland was (en is) de provincie Zeeland een belangrijke producent van vezelvlas. Al sinds de Middeleeuwen wordt hier vlas geteeld. Het vlasras Concurrent komt echter uit Friesland. Dit ras komt uit een selectie van de Fries Witbloei vlas tussen 1921 en 1929. Tot en met 1952 was Concurrent in Nederland de belangrijkste vlasvariëteit. Hoewel er onderscheid tussen vezelvlas en olievlas wordt gemaakt, heeft dit ras zowel een goede stro-opbrengst als een hoog vezelgehalte als een hoge zaadopbrengst. Het stro is middelmatig lang en hoog vertakt. Stevig stro is het beste te verkrijgen op wat armere gronden. Concurrent is niet gevoelig voor droogte en heeft een hoge oogstzekerheid.Follow the Blue Line

Voor het oog is vlas een prachtig gewas om te zien; golvend in de wind met kleine blauwe of - in het geval van Concurrent - witte bloemetjes. De bloeitijd van vlas is zeer kort; het zijn eendaagse bloemen. Echter, er zitten veel bloemen aan één plant die verspreid over een paar weken bloeien en zich na bestuiving door insecten tot ronde zaaddozen vormen. Bloeiende vlasvelden zijn in de maanden juni en juli te zien, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vlasroute ‘Follow the Blue Line’, te bezoeken in Friesland. Bovendien is er eveneens in Friesland een vlasmuseum, gewijd aan de bewerking van vlas tot linnen.

Teeltspecificaties

Teelt Volle grond
Type Eenjarig, witbloeiend
Zaadkleur en -vorm Bruin, amandelvormig
Zaaitijd Eind maart – begin april
Oogsttijd Rond eind juli. Voor vezels: wanneer de zaadbollen nog niet geheel gerijpt zijn; voor zaad: wanneer de zaadbollen gerijpt zijn en het zaad is gedroogd. Olievlas wordt ong. een maand later dan vezelvlas geoogst.