Bruine Trotskop (v.a. 1850)


Synoniemen: Blockhead, Brauner Trotzkopf, Brown Stonehead, Brune de Trotzkopf, De Trotzkopf Brune, Grosse Brune Têtue, Laitue du Presbytère, Marché de Zürich Brune, Rouge Bronzée, St. Jan 't Lam, St. Jean l'Agneau, Stubborn Headed Brown, Trotskop Bruine, Trotzkopf Brune, Trotzkopf Grosser Brauner, Wintersalat Brauner Zürcher Markt, Zürcher Markt Brauner.


Verruiming van het seizoen

De Bruine Trotskop zou zijn ontwikkeld door een markttuinder uit Genève, al rond 1850. De Bruine Trotskop werd voornamelijk in de zomer geteeld, maar winterteelt was ook mogelijk. Hiervoor kon deze sla worden gegroeid in een koude kas, of buiten in een tunneltje of bak. Voor sla als gewas werd dit voor het eerst op grote schaal gedaan in Pijnacker in 1933. Toen werd de eerste herfstsla onder koud platglas (een soort lage kas van ongeveer een meter hoog) geteeld. Rond deze tijd ontstond ook de najaarssla onder staand glas (een hoge kas) in Venlo. De combinatie van de ontwikkelingen van kassen en het groeien van slarassen die in deze omstandigheden goed konden groeien maakte het mogelijk dat gedurende de 20e eeuw de sla in een veel ruimer seizoen kon worden geteeld.Anthocyanen

De Bruine Trotskop is een botersla die een blosje op de wangen heeft. Dit komt doordat er in het blad anthocyanen aanwezig zijn. Dit pigment geeft een roodbruine kleur aan de verder groene bladeren. Het blad van dit sla ras heeft een redelijk ruwe en bobbelige structuur, die een ferme krop vormt en pas laat schiet. Dit is een voordeel, want nadat er bloemen zijn gevormd wordt de smaak en textuur van het blad minder lekker om te eten.

Teeltspecificaties

Teelt Volle grond
Type Botersla
Zaaitijd Februari t/m juli (februari/maart onder glas voorzaaien en na 3-4 weken uitplanten).
Plantafstand 15-25 cm
Oogsttijd Vanaf april t/m oktober. Oogst wanneer de krop vast aanvoelt, of pluk van buitenaf de bladeren naar behoefte.