Alderman (v.a. 1890)


Synoniemen: Telefono, Telephone, Roi des Halles, Floreta


Conversaties met Darwin

Er zit een interessante geschiedenis achter de oorsprong van Alderman. Oorspronkelijk komt deze erwt uit Bedford, Engeland, en is hier rond 1890 geïntroduceerd door Thomas Laxton (1830 – 1893). Meneer Laxton was een bekende Britse plantveredelaar en correspondeerde met Charles Darwin. Hij wisselde zijn observaties, bevindingen en materiaal van zijn kruisingswerk met erwt (en andere gewassen) uit met Darwin.

Onlangs heeft de heer Laxton talloze kruisingen gemaakt, en iedereen was verbaasd over de kracht en weelderigheid van de nieuwe variëteiten die hij op deze manier heeft gekweekt en vervolgens heeft gefixeerd door selectie. Hij gaf me erwtenzaden die waren voortgekomen uit kruisingen tussen vier verschillende soorten; en de planten die op deze manier waren gekweekt, waren buitengewoon krachtig, ze waren in elk geval 1 tot 2 of zelfs 3 voet hoger dan de oorspronkelijke vormen, die op hetzelfde moment werden gekweekt. -- Charles Darwin.Laxton’s veredelingswerk

Laxton was in zijn tijd een pionier op het gebied van veredeling. In plaats van de toen gebruikelijke methode van bekende variëteiten te kruisen, selecteerde hij zorgvuldig ouderplanten op basis van de eigenschappen die hij wilde verbeteren. Hij probeerden in planten die gevoelig waren voor ziekten toleranties te verkrijgen door verschillende plantenpopulaties te kruisen. Vele erwtenrassen zijn hieruit voortgekomen, waaronder de Laxton’s Suppreme, die in 1872 in de kwekerscatalogus van Groenewegen & Co. stond. Laxton was naast het gewas erwt ook actief in onderzoeks- en veredelingswerk voor andere gewassen, zoals in aardbei.

Net voor de dood van Laxton, rond 1890 werd de erwt Alderman geïntroduceerd in de markt. De verschillende synoniemen voor deze erwt laten zien hoe deze in verschillende landen is ingeburgerd, zoals zijn oorsprongsgebied in Engeland, maar ook Frankrijk, Nederland en Spanje. Na de dood van Thomas Laxton zijn er tevens diverse erwtrassen vernoemd naar hem, ter nagedachtenis aan zijn belangrijke veredelingswerk.

Teeltspecificaties

Type Rijsdoperwt
Groeiwijze Langstro, rijs
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Groot, lichtgrijsgroen, gerimpelde zaden
Zaaitijd Maart
Oogsttijd Onrijpe doperwt

Ras eigenschappen

Alderman is een doperwt die laat in het seizoen groeit. De erwten zitten in donkergroene, puntige peulen van ongeveer 10 cm lang. De erwten in de peulen zijn groot en zacht. De plant rijkt de hoogte in; met een lengte van 1,5 m hoog is wat ondersteuning nodig tijdens zijn groei. Wanneer de erwten gedroogd zijn, worden deze wat plat en gekreukt met een groene of gelige kleur.