
Chou de Naples
Synoniemen: Batavia Verte, Kohl von Neapel, Los Angeles, Neapolitain, Neapolitanischer Dauerkopf, New-York Wonderful
Chou de Naples is een ijsbergsla; de knapperige variant binnen de slasoorten. Maar waar komt die naam "ijsbergsla" eigenlijk vandaan? Dat heeft te maken met een interessant stukje geschiedenis. In de vroege jaren 1900 werd deze sla voor het eerst in Californië geïntroduceerd. Ze noemden het "Iceberg". Transport van de sla kroppen gebeurde per trein vanuit het westen naar de oostkust. Om de houdbaarheid te bevorderen werd er ijs om de sla gelegd, waaruit de naam is ontstaan.
Het ijsbergsla-ras Chou de Naples heeft donkergroene bladeren met een knapperige textuur. Het kan gedurende het hele jaar door worden gegroeid in openteelt. Het ras werd voor het eerst genoemd in 1856 op de prijslijst van Vilmorin (Franse zaden producent). Verschillende types worden vandaag de dag nog steeds geteeld, waaronder de los bladige Italiaanse Chou de Naples type en verschillende Amerikaanse types, die ontstaan zijn uit kruisingen tussen 1930 en 1940. De ijsbergslarassen met de Amerikaanse roots hebben een zeer stevige krop die laat schieten. Dit laatste komt door de stevigheid van de krop waardoor de bloemknoppen niet gemakkelijk er doorheen komen.
Teeltspecificaties
Teelt | Volle grond |
Type | IJssla |
Zaaitijd | Januari t/m augustus (januari t/m april onder glas voorzaaien en vanaf april uitplanten). |
Plantafstand | 30-40 cm |
Oogsttijd | Vanaf mei t/m november. Oogst wanneer de krop vast aanvoelt. |