Spiers (v.a. 1928)


Synoniemen: Spiers Donkergroene, Spiers Donkere, Selectie uit Telegraph


Improved Telegraph

In Nederland waren in de 20e eeuw vooral de witte en gele komkommers in trek, en werden de groene meer als export product geteeld. Rond 1900 werd het groene komkommer ras Improved Telegraph uit Engeland geïmporteerd en maakten verschillende bedrijven hun eigen selecties uit dit ras. De komkommerexporteur B. M. Spiers & Zoon uit Rotterdam importeerde zelf een ander ras uit Engeland, dat een kortere stompere hals had, iets donkerder van kleur, iets korter, en iets ronder. Ook groeikracht en productiviteit waren wat hoger van hun komkommer in vergelijk met de oorspronkelijke Improved Telegraph. De firma Spiers was destijds een van de grootste firma's die met telers contracten voor de teelt van komkommers afsloot en daarvoor dan zelf het zaad verschafte. Jarenlang heeft het bedrijf het monopolie van dit ras weten te behouden dat verkocht werd onder de naam Donkergroene Spiers. Omdat de oorsprong van het ras verborgen was gehouden door firma Spier, betwijfelde men vaak of het wel een afzonderlijk ras, of misschien toch een selectie van de bekende Improved Telegraph. Deze twijfel is terug te zien in het synoniem Selectie uit Telegraph.Raseigenschappen

Spiers stond vermeld in de 1e Beschrijvende Rassenlijst van 1943, maar werd al eerder genoemd in de kwekerscatalogus van Gebr. Van den Berg uit Naaldwijk in 1928. Spiers was een van de eerste groene komkommers die in Nederland werd geteeld, en werd net als de witte en gele typen in broeibakken gegroeid. De vruchten zijn lang, met een korte, stompe hals. Het gewas groeit krachtig en maakt een groot aantal vruchten. Bij rijping wordt de vrucht geel, maar dient in groen stadium te worden geconsumeerd.

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Groene komkommer
Zaaitijd April
Groeivorm Korte plant: aanbinden of kruipen. Vruchtgroei: kruisbestuiving. Bestuiving kan met de hand of door insecten worden gedaan.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)