Halflange Violette (v.a. 1963)


Ras wetenswaardigheden

Halflange Violette is een selectie uit Lange Violette. Het is een landras met een matig sterke groei en geeft paars glanzende, relatief kleine vruchten. Halflange Violette stond vermeld op de Rassenlijst voor groentegewassen van 1963. Volgens de rassenlijst is de kleur van het gewas iets paarsgroen en wordt de plant tot 1 meter hoog. De bloemen zijn lichtpaars en de vruchten zijn langwerpig met een stompe punt, glanzend en dieppaars van kleur. Ze worden tot 8 cm lang, maar dit geldt voor teelt in onverwarmde kassen. In warmere omstandigheden kan de vrucht langer en dikker worden.Onrijpe vruchten

Aubergines worden in een onrijp stadium geconsumeerd; wanneer de vrucht de karakteristieke dieppaarse kleur heeft, zoals op de afbeeldingen. Voor zadenteelt laat je de vruchten wat langer hangen om te rijpen, waardoor ze een lichtbruine kleur krijgen en het vruchtvlees zacht wordt (op de afbeelding te zien voor erfgoedras Claresse).

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Rechtopgroeiende paarse aubergine
Zaaitijd April
Groeivorm Aanbinden
Bestuiving Plant aanbinden. Vruchtgroei: zelfbestuiver. Bestuiving kan worden geholpen door regelmatig zachtjes tegen te bloemen te tikken.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)