Harrison's Glory (v.a. 1860)


Synoniem: Harisson's Glory Vroeg


Marrowfats

Harrison's Glory is een van oorsprong Engelse schokkererwt (ofwel kreukerwt) die begin vorige eeuw vooral in Noord-Friesland werd geteeld, waar het ook als spliterwten werd gebruikt. Dit ras zou al vanaf 1860, of misschien al eerder, zijn aangeboden in Engeland door zaadbedrijf Nutting & Sons. De benaming ‘schokker’ verwijst naar de erwten met gedeukte, gekreukte, soms zelfs hoekige zaden en die langer stro (een langere plant lengte) hebben. Schokkers werden halverwege de 20e eeuw veel in Nederland geteeld waarna ze naar Engeland werden geëxporteerd naar Engeland. Hier werden zo ‘Marrowfats’ genoemd. In de grote industiesteden (zoals London) werden zo ook wel ‘Mushy peas’ genoemd en werden ’s ochtends in stalletjes verkocht.

Beginpunt van schokkerveredeling

Rond 1860 werd Harrison’s Glory naar Amerika gebracht om ook daar te worden geteeld. In Nederland heeft Harrison’s Glory, samen met Mansholt’s Kortstro Schokker erwt aan het fundament gestaan van de schokkerveredeling. De Mansholt’s Kortstro Schokker erwt was een selectie uit Harrison’s Glory, gemaakt door R. J. Mansholt in 1905. Rond deze tijd kwam de schokkerveredeling in Nederland echt op gang.Groeiwijze

Harrison’s Glory wordt 100 cm hoog en heeft een bossige en robuuste groei. De peulen zijn recht en ietwat plat, met 7 à 8 groene zaden. Oogst van schokkers vindt plaats wanneer de erwten helemaal zijn uitgerijpt op het veld.

Teeltspecificaties

Type Schokkererwt
Groeiwijze Stam
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Ronde groene zaden
Zaaitijd Maart
Oogst Zaden in rijp stadium