Erwt - Stam

Het ras Stam, of Kruip, is eigenlijk een verzamelnaam. Er kwamen verschillende typen voor die allen geselecteerd zijn uit het oude ras Beck's Gem en kwamen onder verschillende namen in de handel: De Grace, Buchsbaum, Couturier, Franse Kruip of Dwerg, Franse broei, Stam of Broei, Stam of Kruip, Venlose Lage en andere. Deze verdwenen daarna weer onder de algemeen gangbare naam Stam of Kruip. In de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen van 1951 worden een aantal typen onderscheiden, zoals type II, Venlose Lage en type III, Stam of Kruip Witte, waarbij de laatste iets hoger was.

De groeiwijze van deze erwt komt tot ruim 50 cm hoog. De peulen staan meestal in paren, zijn stomp, soms iets gebogen, en 6-7 cm lang met 6-7 erwten. Een vroeg ras dat zeer geschikt bevonden werd voor machinaal oogsten. Het ras stond op de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen van 1943 tot 1955. Vanaf 1948 stond het ras (selectie Sluis en Groot) ook op de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen als peul, aangezien de peulen weinig tot geen perkament in de peulwand hebben en in een jong stadium geheel eetbaar zijn.

Stam of Kruip, CGN02963, komt uit de collectie van het voormalige Stichting voor Plantenveredeling, die het in de 1940’s gekregen heeft van de toenmalige Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Groenten, nu NAK tuinbouw.

De geoogste zaden hadden een slechte kwaliteit door ziekte en kunnen niet aangeboden worden.

Zie: 3e Beschrijvende Rassenlijst voor Groentegewassen

Namen
Rasnaam Stam
Synoniemen Kruip, Lage Vroege Witte, Venlose lage gele
Gewas Erwt, Pisum sativum
Teelt
Teelt Volle grond
Type Vroege peul met gedrongen groeiwijze, ronde gele zaden
Zaaitijd Maart
Groeivorm Stam
Bestuiving Zelfbestuiver
Oogst Hele peul, onrijp stadium