Erwt - Blauwschokkers

Blauwschokker vormt een fors, hoog gewas. De onrijpe zaden werden vaak als doperwt gebruikt, de rijpe zaden hadden als capucijner een goede consumptiekwaliteit. Er zijn verschillende Blauwschokker typen waarvan het CGN er verschillende heeft opgeslagen. In de reguliere handel zijn deze te koop bij verschillende zaadhandelaren.

Volgens de beschrijvingen in de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen werd het gewas 140 – 160 cm hoog, maar in 2022 werd de Blauwschokker CGN10268 maar liefst 190 cm hoog. De peulen zijn blauwviolet, zo’n 8-9 cm lang en vrij breed. De zwaarden van de bloemen zijn rood, de vlaggen violet dooraderd.

Het voormalige veredelingsbedrijf Cebeco in Lelystad heeft zaad van Blauwschokker CGN10268 in 1989 aan het CGN gedoneerd. Het CGN heeft de Groningse Blauwschokker CGN10192 in 1989 gekregen van Ruurd Walrecht. Dit gewas werd in 2022 meer dan 2 meter hoog. Er waren veel peulen die meer groen waren dan paars, en bij elke vermeerdering moet geselecteerd worden op paarse peulen. Het gewas was niet gezond en daarom wordt het zaad niet aangeboden.

Ezetha’s Blauwschokker is een blauwschokker met spitse peulen, gekweekt door Enkhuizer Zaadhandel (nu ENZA zaden); het kreeg kwekersrecht in 1955. Het heeft op de rassenlijst gestaan van 1957 – 1966. Het ras staat nog steeds op de EU rassenlijst.

Namen
Rasnaam Blauwschokkers
Synoniemen Blauwschok, Ezetha’s Klombek Blauwschok
Gewas Erwt, Pisum sativum
Teelt
Teelt Volle grond
Type Kapucijner
Zaaitijd Maart
Groeivorm Rijs
Bestuiving Zelfbestuiver
Oogst Zowel in onrijp als rijp stadium