Witte Suiker (1856 - 1966)


Synoniemen: Guernsey Conqueror, Conqueror, Suikermeloen, Westlandse suiker


Een zoete suikermeloen

Witte Suiker is, zoals de naam al suggereert, een zoete suikermeloen. Deze meloensoort geeft langwerpige-ronde vruchten die witachtig van kleur zijn en niet geribd. Ze kunnen een licht kurkachtig net vormen maar minder dan bij de netmeloenen. De eerst gevonden vermelding van Witte Suiker komt uit de kwekerscatalogus 1856-1877 van Gebr. vh. P. Sluis te Andijk. Van oorsprong zou het een Amerikaans ras zijn. In de rassenlijst van 1943 en 1966 wordt beschreven dat het ras een sterke groeier is maar minder makkelijk vruchten zet dan het meloen ras Enkele Net.Vruchtontwikkeling en groei

Het is verstandig om te letten op een goede bestuiving wanneer de plant bloemen heeft gemaakt. Bij een slechte bestuiving kunnen er namelijk scheve vruchten ontwikkelen. Per plant kunnen er meestal 3 รก 7 vruchten worden geoogst. De vruchten zijn hoogrond en kunnen 1.5-2,5 kg zwaar worden. Vanbinnen is het vruchtvlees groen en heeft een lekkere smaak. De vruchten rijpen laat en hebben een goede houdbaarheid met een suikergehalte van ongeveer 15%. Door de sterke steel is het ras geschikt om te laten klimmen.

Teeltspecificaties

Teelt Kas; warme omgeving
Type Rechtopgroeiende paarse aubergine (paarse jonge vrucht; bruine volwassen vrucht)
Zaaitijd April
Groei Plant aanbinden. Vruchtgroei: zelfbestuiver. Bestuiving kan worden geholpen door regelmatig zachtjes tegen te bloemen te tikken.
Oogst Vroeg (jonge vruchten)