Romaine Blonde Maraîchère

Synoniemen: Gelber Pariser Selbstschliessender, White Market, White Paris, Blanke Zelfsluitende, Green Cos, Blanke (+ nog vele synoniemen en verwante varieteiten)

De bindsla Romaine Blonde Maraîchère heeft geelgroen blad met een redelijk malse structuur. Het is een hitte bestendig slaras die in de zomer en herfst kan worden geoogst bij een open teelt. In 1856 was deze variëteit al aanwezig op een prijslijst van Vilmorin-Andrieux (Franse zaad producent).

Deze sla heeft smalle bladertoppen die naar binnen vouwen en de stevige kop omsluiten. Grote variatie kan worden gezien in de grootte van de plant en de neiging tot schieten (bloemknoppen aanmaken). Er kan veel gelijkenis worden gezien met de Romaine Ballon de Bougival (ook in erfgoedrassenlijst), maar de bladeren van Romaine Blonde Maraîchère zijn meer glimmend en langer. Dit slatype is vrij gevoelig voor tipburn en slamozaïkvirus.

Door genoeg te bewateren tijdens de groei kan worden voorkomen dat de sla te snel doorschiet. De goede smaak van de bladeren maakt dat deze sla rauw kan worden gebruikt in salades, maar kan ook gestoofd worden geconsumeerd.

Romaine Blonde Maraîchère is al heel lang populair om te kweken, daarom zijn er zoveel verschillende synoniemen waar dit ras onder bekend staat.

Teeltspecificaties

Teelt Volle grond
Type Bindsla
Zaaitijd Maart t/m juni (maart/begin april onder glas voorzaaien en na 3-4 weken uitplanten).
Plantafstand 30-40 cm
Oogsttijd Vanaf juni t/m oktober. Oogst wanneer de krop vast aanvoelt, of pluk van buitenaf de bladeren naar behoefte.