Romaine Ballon de Bougival

Synoniemen: Cos Ballon, Cos, Blatchford’s Improved, Cos Giant Perfection, Cos Masterpiece, de Bougival, Eiffel Tower, Romaine Ballon, Romaine de Bougival

Romaine Ballon de Bougival is een bindsla. Bindsla kent een lange geschiedenis. Zo was het 4000 jaar geleden al bekend bij de Egyptenaren. Het werd met name in Middellandse Zeegebied geteeld, en pas later in heel Europa en Noord-Amerika. De term ‘bindsla’ komt vanuit de teeltmanier van het dichtbinden van de langwerpige krop om een geel en mals hart (binnenste bladeren) te verkrijgen. Dit wordt niet meer gedaan, waardoor ‘romeinse sla’ (of in het engels ‘Cos lettuce’) een betere benaming is. Het is een hitte bestendige sla, waardoor bindsla goed in warme zomers kan worden gegroeid.

Weer even terug naar Romaine Ballon de Bougival. Dit bindsla-ras heeft een gelig-groene bladkleur met een ietwat leerachtige structuur. Het is geschikt voor de zomer- en herfstteelt. Dit ras werd al genoemd in 1883 in de Vilmorin-Andrieux (Franse zaden producent). Romaine Ballon de Bougival heeft een bolvormige, stevige krop en is redelijk bedekt. Het is laat met schieten. Er kan veel gelijkenis worden gezien met de Romaine Blonde Maraîchère (ook in erfgoedrassenlijst), maar de Romaine Ballon de Bougival heeft minder glimmende bladeren en is langer. Dit slatype is vrij gevoelig voor tipburn en slamozaïkvirus.

Teeltspecificaties

Teelt Volle grond
Type Bindsla
Zaaitijd Maart t/m juli (maart/begin april onder glas voorzaaien en na 3-4 weken uitplanten).
Plantafstand 30-40 cm
Oogsttijd Vanaf juni t/m oktober. Oogst wanneer de krop vast aanvoelt, of pluk van buitenaf de bladeren naar behoefte.