Goudakker (v.a. 1923)


Synoniemen: Eerste Oogst, Gouden Akker, Dithmarscher Früher, Dithmarscher Treib, Juniriesen, Diener's Frühstamm, Avant, Premier


Vanuit Amerika

Goudakker is een witte kool die vermoedelijk in 1923 is geselecteerd uit het kool ras Kopenhagener Markt door Thomas Madsen in New York, USA.De Goudakker heeft een korte stronk, met een redelijk grote kool die bolrond van vorm is. Inwendig hebben de bladeren in de kool een losse structuur.Weeuwenteelt

Van oudsher werd Goudakker voornamelijk voor de weeuwenteelt gebruikt. Dit woord is al enige tijd in onbruik geraakt; het betekent overwinteringsteelt. Dit was vroeger een zeer gebruikelijke teeltmanier, en houdt in dat het gewas in het najaar werd gezaaid. Op deze manier kon de kool aan het begin van de lente al worden geoogst, wanneer er nog niet veel andere gewassen te oogsten waren. Vandaar dat Goudakker ookwel 'Eerste Oogst' werd genoemd.

Beschermen tegen de kou

Om de plant gedurende de koude winter te beschermen stond er een houten bak omheen, die bij vorst kon worden afgedekt. Vroeger werd dit met jute gedaan, maar een glasplaat of vliesdoek kan ook dienst doen als bescherming. Het kleine plantje zal tijdens de wintermaanden niet veel groeien, maar zodra de lente zich laat zien pakt het gewas zijn kans en zal een groeispurt maken.

Naast kolen werden er ook andere gewassen gebruikt in de weeuwenteelt, zoals andijvie, knolselderij, palmkool, rode biet, sla en tuinbonen.

Teeltspecificaties

Kooltype Witte kool
Teelt Volle grond
Zaaitijd Augustus, oktober
Plantafstand 60-70 cm
Oogsttijd Maart, april