Erwt - Wonder van Scheemda

Wonder van Scheemda werd beschreven als ‘Langstro-stam met gerimpelde zaden’. Het ras is gewonnen door Zwaan En De Wiljes in Scheemda, het is niet bekend uit welke selectie of kruising. Het is een ‘forsch gewas’ van zeker 50 cm hoog en het moet dan ook met ruimere plantafstand gezaaid worden. De peul is lang (10 – 11 cm), vrij breed en van het krombektype. Het werd vorige eeuw geteeld door ‘particulieren’ (hobbytuinders) en heeft op de Nederlandse rassenlijst voor Groentegewassen gestaan van 1943 – 1948.

Wonder van Scheemda, CGN02957, komt uit de collectie van het voormalige Stichting voor Plantenveredeling, die het in de 1940’s gekregen heeft van de toenmalige Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Groenten, nu NAK tuinbouw. In de teelt in 2022 bij CGN was de planthoogte 70 cm. Tijdens deze teelt waren er een aantal planten met virus symptomen.

Wonder van Scheemda wordt al een aantal jaren geteeld door het Biologische landbouwbedrijf Eikemaheert in Loppersum. Het zaad komt uit de collectie van Ruurd Walrecht en is door Arien Baken, voormalig bestuurslid van de Oerakker aan hen gegeven. De doperwt is zoet, maar ook als gedroogd erg smakelijk. Het heeft een eigen Facebookpagina en er is een mini-documentaire Het erwtje van de Eikemaheert on Vimeo over gemaakt.

Namen
Rasnaam Wonder van Scheemda
Synoniemen -
Gewas Erwt, Pisum sativum
Teelt
Teelt Volle grond
Type Vrij vroege doperwt met gerimpelde groene zaden
Zaaitijd Maart
Groeivorm Stam
Bestuiving Zelfbestuiver
Oogst Zowel in onrijp als rijp stadium