Erwt - Haarsteegse

Synoniemen: Haarsteegse Vroege Lentedopper , Amsterdams Wonder, Alaska, Express Alaska, Aprildopper, Kentish Invicta, Eclipse, Express, Vorbote, Vroege Lentedopper, Earliest of all

Het aantal synoniemen geeft al aan dat er verschillende verwante typen waren. Deze typen werden in ‘The Peas of New York’ uit 1928 samengevoegd werden tot de ‘Alaska group’. De oorsprong van het ras Alaska is niet duidelijk. Cleveland uit New York beweerde dat hij het ras in 1880 geselecteerd had uit Kentish Invicta, maar omdat het erg leek op Laxton’s Earliest waren veel zaadtelers in de overtuiging dat het waarschijnlijk geselecteerd was uit Earliest of All van de Engelse gebroeders Laxton. Een aantal jaren na de introductie van Alaska, ontstonden door gebrek aan selectie, veel lijnen met verschillende types, waardoor de term ‘Alaska group’ geïntroduceerd werd.

In Nederland komt Haarsteegse (Haarsteegsche) voor het eerst voor in de catalogus van Sluis en Groot in 1894. Het wordt beschreven in de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen van 1943 – 1948. De rassenlijst uit 1951 vermeldt dat er door voortgezette selectie van, hier genoemd, Aprildopper (Vroege Lentedopper, Amsterdams Wonder) er nieuwe typen en ook nieuwe namen ontstonden. Om een poging te wagen ‘om enige lijn te brengen in deze chaos’ werden in deze rassenlijst 3 typen onderscheiden, waaronder een vroeg, niet te hoog groeiend type: Haarsteegse. De andere typen kregen de naam Alaska en Lentedopper.

Het aangeboden zaad komt uit een monster die we gekregen hebben van Jaap Vlaming, onder de naam Haarsteegse Vroege Lentedopper. Dit ras had hij verzameld voor een VOC-demonstratietuin in 2002.

Haarsteegse is een halfhoge doperwt. In de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen uit 1943 wordt vermeld dat het gewas ± 100 cm hoog wordt; op het veld in 2022 werd het gewas van deze Haarsteegse Vroege Lentedopper hoger, 140 cm. Ook de peulen waren 2 cm langer dan de beschrijving uit 1943. In de beeldbank van Saet & Cruyt (onderdeel van musuem Sow to Grow in Enkhuizen) is een gipsmodel van Alaska te zien.

Teeltspecificaties

Type Rijsdoperwt
Groeiwijze Langstro, half hoog
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Lichtgroen, rond
Zaaitijd Maart
Oogst Onrijpe doperwt