Erwt - Boordevol

Boordevol is rond 1917 gekweekt door Groenteselectiebedrijf Nunhem uit een kruising tussen Belle de Chatenay sel. Nunhem en Lentedopper sel. Nunhem. Het ras stond in de eerste prijscourant van de “Zaaizaadvereeniging Nunhem” als nieuwe aanwinst. Het ras heeft op de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen gestaan van 1943 – 1957. Het is een productieve erwt, en werd vooral in de beginjaren gebruikt in de conservenindustrie. Later werd het ook aangeprezen voor de particulier en geschikt voor de weck.

In de teelt in 2022 was Boordevol een vrij hoog gewas, (±140 cm) met 8 cm lange peulen; dit komt niet geheel overeen met de beschrijving in de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen: 100 cm hoog en 9 – 10 cm lange peulen. Het krombek type, de mate van kromming, de tweepeuligheid en het aantal erwten per peul (9 stuks) komt wel overeen. De peulen in de teelt in 2022 waren wat korter dan de beschrijving in de Nederlandse rassenlijst voor groentegewassen uit 1943

Het zaad is door het CGN opgevraagd uit de genenbank van USDA in de Verenigde Staten. Deze genenbank heeft dit ras in 1957 gekregen van de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen. Dit zaad is op het veld in 2022 uitgezaaid. Echter is er tot nu toe nog niet genoeg zaad verkregen om in de collectie op te nemen.

Teeltspecificaties
Type Rijsdoperwt
Groeiwijze Langstro, halfhoog
Teelt Volle grond
Zaadkleur en -vorm Lichtgrijsgroen, rond
Zaaitijd Maart
Oogst Onrijpe doperwt